Medicinsk hudvård med fördjupning i kostens betydelse.

onsdag 19 oktober 2011

Lilla Hudskolan!

Ni har säkert hört det förut, men tvål torkar ut huden och fukt är det viktigaste för huden. Eller? Hur kommer det sig och varför? Som hudspecialist tänkte jag bena ut de 5 viktigaste råden för en frisk och stark hud och varför det faktiskt är så.

 
1. VALET AV RÄTT RENGÖRING

För många kan detta tyckas som en självklarhet samtidigt som andra tycker att vatten och såpa går minst lika bra. I det här fallet är det inte en fråga om hur rent det blir eller inte, utan snarare om hur påfrestande en tvål är för vår hudbarriär. Vem har inte fått torra, spruckna händer efter en ordentlig städning med diverse rengöringsmedel? ALLA rengöringar för huden är uppluckrande och avfettande, men det kan var en stor fördel om du väljer en ansiktstvätt som har ett lägre pH-värde (gärna under 4,5) och håller dig ifrån "vanliga" tvålar som oftast är passande för händerna. Dessa enkla, billiga tvålar är enligt min åsikt inte ens lämpliga för våra händer och kan vara till stor nackdel för de som upplever att de har någon form av hudproblem.
Hos en torr hud är problemet oftast att man saknar naturligt skydd i form av talg (hudfett) och huden hos en torr hud har naturligt ett högre pH-värde, vilket leder till en ännu kraftigare uttorkning av huden om "tvål" används istället för en anpassad ansiktstvätt.
Då kan man ju tycka att en fet hud borde klara tvålar galant och inte påverkas så mycket? Tyvärr är det ju oftast feta hudtyper som ger acne och andra inflammationer i huden och dessa påverkas direkt av en obalanserad talgproduktion. Väldigt ofta får man utslag och talgstopp just för att man använder för uttorkande produkter. Många gånger är det alltså bättre att ta ett steg tillbaka och börja lugna samt dämpa överproduktionen. En tvål med för högt pH värde och som ger den där "superrena" känslan, är för förmodligen för tvättande. Tyvärr har vi här i Sverige inget krav på att våra produkter skall ha en innehållsförteckning där pH-värdet står skrivet, så du får förlita dig på experter eller din egen känsla i huden efter tvätten: Om huden stramar eller känns det minsta spänd efter tvätt eller om du upplever att den känns sträv efter eller under tvätt är det ganska stor risk att det tvättar FÖR rent och din naturliga syramantel störs.

2. SKYDDET UNDER VARDAGEN

Element Barriar 100ml 558:-
För den som inte är ett dugg intresserad av hudvård eller inte har tid finns det två saker som man måste investera i om man håller sig själv kär och det är en bra hudanpassad rengöring samt ett bra skydd som står emot väder och vind men även uttorkning som sker via luftkonditionering, dataskärmar etc. Ser du till att ha dessa två hemma gör du i varje fall vad du kan för att hjälpa din hud att stå emot miljöpåverkan och andra negativa effekter i vår luft. Att välja ett bra barriärskydd som dagcreme, kan oftast bara en bättre investering på sikt än en dagcreme/serum som skall ge dig fukt och näring på djupet. Oftast är huden inte mottaglig för aktiva ämnen dagtid, utan dessa passar bäst under natten så därför är ett neutralt barriärskydd, givetvis med UVA & B skydd i att föredra. Solen är ju som bekant en stor anledning till skador i huden och för tidigt åldrande, så ha vett och skydda dig väl. Året om!
Huden är skapt att i slutändan fungerar optimalt och behålla vår fukt som vi skapar och andra viktiga uppbyggnadsämnen, så ger du den rätt hjälp i form av skydd ska du se att du snart har mer fukt i huden trots att cremen inte "ger" dig någon.

3. HÅLL DIG ÅTERFUKTAD INIFRÅN

Vatten är källan till allt liv och vore det inte för denna härliga dryck skulle vi alla gå runt som russin och krackelera. Vatten bidrar till att vi rensar ut onödiga toxiner och renar vår kropp och med för lite vatten i kroppen fördröjs många processer och livsnödvändiga funktioner i våra organ. Man hör ofta att man bör få i sig 1,5-2 l vatten per dag, men jag rekommenderar snarare 1,5 dl vatten per timme. Det är nämligen viktigt att få i sig vätskan spritt över dagen inte 5 dl 3 gånger om dagen. Detta leder förmodligen till att man kissar ut allt ändå. För er som jobbar vid en dator kan man lätt ställa in ett litet alarm både genom datorn eller mobilen som påminner dig om att ta 3-4 klunkar med vatten varje timme. Tar ingen tid alls och du kan till och med förbereda dig med att ha en vattenflaska på skrivbordet.
Trots vattnets viktiga funktion för huden så är detta inte det enda som återfuktar oss inifrån och ger en smidig följsam hud. Som jag tidigare nämnt här i bloggen så är omega 3 viktiga jätte viktiga för en strålande, mjuk hud. Fettet kan lagras på ett annat sätt än vad vattnet kan så det är viktigt att du får i dig detta i kombination med vatten för att huden må optimalt.4. UNDVIK TOXINER & GIFTER


Här går dessvärre det mesta in som vi människor oftast jämför som något gott och som man vill unna sig: alkohol, godis, skräpmat, tobak, etc. Men även droger, mediciner och miljögifter går in här. Anledningen till varför man ska undvika dessa är för att det åldrar din kropp i förtid. Och då är det tyvärr så att du förmodligen inte kommer dö frisk som en nötkärna i förtid, utan studier visar att vi blir allt äldre och äldre men sjukare, så se till att rena din kropp och "avgifta" den emellanåt om det är helt omöjligt att undvika ovanstående. För givetvis är det bättre om man undviker dessa helt, men är det svårt att stå emot så har "vita" perioder där du tar extra hand om dig själv. Om du vill hjälpa dig själv lite på traven genom kosttillskott kan du läsa mer om N.A.D från nimue här.5. ÄT SÅ FÄRGGLATT DU BARA KAN!


Sist men inte minst så är givetvis kosten ett måste och enligt mig den viktigaste anledningen till varför vi mår och ser ut som vi gör idag. För mig är det jätte viktigt att man är medveten om sambandet mellan hud och kropp och börja inse att vi är en enda helhet som hänger ihop smartare än vi kanske vågat tro. Väldigt ofta har jag sett och upplevt radikala förändringar på både hudproblem och på människors livslust genom att göra små ändringar i sin kosthållning.
En enkel och rolig regel är att handla så mycket färgglada frukter och grönsaker du bara kan! Och att till varje måltid äta någon form av råkost, frukt/bär eller grönsaker. Dessa "gröna" saker innehåller förutom livsnödvändiga vitaminer och mineraler något som heter fytokemikalier och är växten eller plantans "immunförsvar". De finns där för att skydda växten mot angrepp från t.ex insekter och i vår kropp har de en antiinflammatorisk effekt och hjälper lever och njure med vår avgiftning. Kort och gott kan man säga att fytokemikalier hjälper oss att rensa ut svaga och trasiga celler i kroppen som annars kan leda till okontrollerad celltillväxt, även kallat cancer.
Ät frukt och grönt i alla olika former och skepnader, men om du gillar att tillaga/upphetta dina grönsaker oftast som kom ihåg det att fytokemikalier är värmekänsliga och gillar inte att bli upphettade så välj därför råkost till  varje måltid. Ju mer färg, desto bättre fytokemikalier och bättre skydd får din kropp!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar