Medicinsk hudvård med fördjupning i kostens betydelse.

onsdag 15 juni 2011

Enzympeeling - det bästa alternativet till kornpeelingar!

Det absolut snabbaste och bästa sättet att få en frisk och stark hud med lyster är att peela bort döda hudceller. Ett par minuter, ca 2-3 ggr i veckan gör snabbt underverk med trött och livlös hud. Hudproblem som acneärr, fina linjer, yttorr och torr hud kan lätt få en kick genom att bara ta bort det där lilla extra döda hudlagret som så lätt stannar kvar på ytan. Givetvis verkar en enzympeeling bara på det yttersta hudlagret, stratum corneum, och kan inte påverka djupa ärr, linjer på längre sikt, men ger en snabb märkbar skillnad för dem som peelar regelbundet.

Att regelbundet se till att ta bort de yttersta förbrukade hudcellerna gör att du får en starkare och friskare hud eftersom cremer, serum, masker etc kan penetrera djupare och arbeta där det ger effekt. Hur långt en creme eller liknande penetrerar beror givetvis på vad den innehåller. Det är stor skillnad på traditionell hudvård och cosmecuticals, även kallad medicinsk hudvård i vardagsmun.Varför ska man då välja bort kornpeelingar?
En mekanisk peeling, alltså något som peelar med hjälp av ett tillsatt ämne, t.ex jojobakorn, pimpsten eller socker, kan i många fall skapa mer irritation och ytskador på huden än en peeling som är helt slät och innehåller enzymer eller AHA-syror. Man kan lätt göra liknelsen med att putsa fönster med en svinto-trasa eller med en fin putsduk med fönsterputs. Svinton kan verka lätt eller hårt beroende på trycket man har, men man kommer inte komma ifrån det faktum att glasytan man putsar, sakta men säkert skulle slita på sin glans allt eftersom.  Väljer man istället att putsa fönstret eller glaset med en fin putsduk och med lite rengöring så får man bort smuts utan att repa ytan och därmed riskera att förstöra glansen på sikt.

Vår hud fungerar likadant. Vi har en skyddsbarriär som består av bakterier, svett och talg som hjälper oss i vår vardag, denna barriär kan variera från person till person och gynnar oss olika mycke. Personer med fet hud tenderar att ha mer av detta "naturliga" skydd, det är därför som många torra hudtyper upplever stora problem över vinterhalvåret, och även vid användning av just kornpeelingar.

Kan fet hud ha kornpeelingar?
Feta hudtyper är visserligen de som kornpeelingar passar bäst till, speciellt om det har lite kraftigare och tjockare hud, men du ger din hud bäst stöd och styrka om du undviker dem helt. Fetare hudtyper brukar oftast ha lite problem med talgstopp och inflammationer, och i dessa fall kan kornpeelingar stimulera inflammationen till det värre. Även dessa hudtyper bör alltså välja en enzymbaserad peeling för att vara på den säkra sidan. Dessutom är enzympeelingar det ENDA alternativ man kan använda på en acne hud med varpustlar och inflammationer. Exfoliering är en viktig del i acne behandlingen, och kan vara avgörande hurvida acne läker ut eller inte.

Enzymerna som används mest flitigt till dessa peelingar är papain och bromelain, 2 st enzymer som kommer från papaya och ananas. De är faktiskt samma enzymer som man använder vid framställning av vissa läkemedel, där man vill hjälpa till vid upplösandet av de aktiva ämnena nere i magsäcken. Enzymer som helt enkelt hjälper till och påskyndar en process.
Effekten på huden blir att enzymerna istället för att "riva" och skrubba bort hudcellerna, smälter bort det som är trasigt och förbrukat. Enzymerna kan således inte slita eller påverka på de levande cellerna eftersom dessa skyddas av ett särskilt "lim", keratin som är till för att helt enkelt "hålla ihop" oss. Dock klarar keratinet inte ibland att stå emot tuffa skrubbar eller mekaniska peelingar och genererar i att huden blir röd, blossande och till slut flagnar.

Peeling och sommartid
Nu när sommaren är på ingång, brukar det vara extra gynnsamt att peela huden, eftersom det inte bara tar bort döda hudceller och får igång cirkulation, men också för att det är en av de bästa metoderna att få solbrännan att bli jämn och hållbar. Givetvis måste man alltid sola med en bra och trygg solskyddsfaktor, och "skynda långsamt" ifall man vill ha en envis och jämn färg. Men genom att peela bort allt det gamla först, skapar du en bra förutsättning och grund för den kommande solfärgen. Inga ojämnheter eller fläckar. Likadant gäller det för BUS- brun utan sol- baserade produkter.

För er som inte testat på en enzympeeling kan ni nu få testa på nimue´s Exfoliating Enzyme i lugn och ro hemma. Kom in till oss på klinken så får ni ett par prover eller ring oss så hjälper vi er!

Under juni & juli har vi även sommar erbjudande på samtliga solskydd från nimue och gäller så långt lagret räcker!

SPF 20               (ord.pris 378:-)     NU: 303:-
SPF 20 tinted     (ord. pris 448:-)    NU: 359:-
MAN spf 20        (ord. pris 538:-)    NU: 431:-
Innehåller tee trea som behandlar och lungar vid rakning och andra irritationer i huden.

VÄLKOMMEN ATT KONTAKTA OSS PÅ KLINIKEN VID FRÅGOR! Tel : 031 711 70 60
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar