Medicinsk hudvård med fördjupning i kostens betydelse.

måndag 5 september 2011

Omega 3 - en snabb genomgång för den nyfikne!

Som kostrådgivare och hudspecialist tillhör jag den skaran som talar otroligt varmt om omega 3 och propsar bestämt på att alla bör få i sig mer utav denna härliga fettsyra! Säkerligen har ni sett i tidningar och tv-reklam att detta är ett nödvändigt fett för vår kropp. Men hur kommer det sig då? Och vart kan man hitta dessa nödvändiga fetter förutom i fet fisk?


Man brukar prata om 2 olika former av fettsyror och dessa är omega 3 (α-linolensyra) och omega 6 (linolsyra). Båda dessa är essentiella för oss, vilket betyder att vi inte på något sätt kan producera dessa själva i kroppen utan måste tillföra dem i vår kost. Dock skiljer sig dessa oljor lite från varandra och det diskuteras vilt om huruvida omega 6 är inflammationshöjande för kroppen, och att omega 3 är inflammationshämmande. Detta är extra intressant för en person med hudproblem eller t.ex en person som lider av reumatisk värk, som båda är olika typer av inflammationer i kroppen. Vid sådana besvär vill man helst undvika alla former som kan "trigga" inflammationen, och istället ge den chans att läka ut. Och mycket av den kost vi äter idag innehåller mycket omega 6.

Omega 6 hittar man främst i margariner och vegetabiliska oljor men även i stor utsträckning i kött, fågel, fisk och ägg eftersom många djur utfodras på en kost av majs och soja som innehåller mycket omega 6. Tillsammans med ett högt intag av kolhydrater (snabba som ex. bröd, pasta) löper vi mycket större risk för en ohälsosam livssituation. Samtidigt behöver vi omega 6 fettsyrorna så dessa ska inte undvikas på något sätt, utan problemet är oftast att vi får i oss alldeles för mycket omega 6 i förhållande till omega 3.
En enkel regel som man lätt kan ta med sig är att man bör ha ungefär 3 ggr så mycket omega 3. Vilket gör att vi måste se till att få i oss extra omega 3 för att få balans i kroppen.
När det gäller huden så har omega 3 fetterna en mycket bra funktion på både torr, fnasig och eksem hud, men även för acne och rosacea där inflammationer är den största orsaken till irritationen. En bra dos med omega 3 sägs även vara bra för depression, eftersom hjärnans celler innehåller mycket DHA och är livsviktigt för att hjärnan ska fungera optimalt. Vissa studier visar att det endast är frågan om gram-doser för att lindra många besvär, även för artrit, cystiskt fibros etc. DHA är tillsammans med EPA är den bästa formen av en omega 3 fettsyra och kommer från fisk/alger. ALA är en annan form som kommer från växtriket, och kan i kroppen omvandlas till DHA som bl.a är väldigt viktig för vår hjärna.
Andra viktiga funktioner som DHA är nödvändig för är:
  • Hjärnan - depression, demens, alzheimers. Ett dagligt intag av 200mg kan motverka Alzheimers. Läs mer här!
  • Hjärtat - Balanserar blodfetter och blodtryck och ger därmed motverkning för hjärt-kärlsjukdomar och åderförkalkning.
  • Synen - Motverkar sjukdomen "Gula fläcken" då DHA återfinns både i hornhinnan och näthinnan.
  • Graviditet/Amning - Mycket viktig för fostrets hjärnutveckling samt för synen. Det finns många studier som är kopplade till ADHD/ DAMP etc.
  • Cancer - Studier säger att personen som regelbundet får i sig stora mängder DHA har lägre förekomst av bröst - prostata och tjocktarmscancer. Läs mer här!
Vill ni fördjupa er lite i hur omega fetterna är uppbyggda kan ni göra det här! Vill du läsa mer på svenska kan du göra det här.

På kliniken erbjuder vi både linfröolja (som är en god källa till ALA)  och snart även AlgOmega som ger ett gott innehåll av både DHA och EPA. Håll utkik inom kort, vi kommer även ha ett bra prova på erbjudande av vår senaste tillskott: AlgOmega.

För att få mer personliga råd och vilken dosering som passar bäst för dig, ring Josefine på kliniken så hjälper hon dig. Tel 031 711 70 60
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar