Medicinsk hudvård med fördjupning i kostens betydelse.

fredag 23 mars 2012

DETOX del 6 – Hur du håller dig på rätt spår!


Grattis!  Då har ni tagit er igenom de här 2 veckorna med extra energi och inspiration! Vi säger även grattis till att du också har gjort stor skillnad på din hälsa och nu har världens chans att se till att fortsätta ditt liv genom ett hälsosamt åldrande.

För mig handlar mat numera mer om kraft och byggstenar än vad man bör undvika för att inte gå upp i vikt och därmed tappa formen. För allvarligt talat, vem bryr sig egentligen om ett par kilon ”övervikt” om man har ett starkt och friskt inre som gör att du kommer åldras med stil och grace? De största problem som de flesta har är att de tankas med information och pekpinnar alltför ofta och det kan vara ganska så förvirrande att hitta rätt för vår kropp, vilket leder till att man helt enkelt inte orkar och bryr sig inte till slut. Det känns nästan som om det dagligen kommer nya rön och rekommendationer för oss.
Men förhoppningsvis har ni nu som gjort denna detox, känt skillnad i kroppen och då få uppleva styrkan av vad rätt kost gör för vår kropp? Att uppleva negativa som positiva förändringar i kroppen under en detox är lika vanligt i båda fallen, och ju tuffare du haft det, desto nödvändigare var det nog!



Mitt första och viktigaste råd nu till er som vill fortsätta på denna häftiga väg och se fram emot ett frisk och roligt liv, är att inte återuppta mjölkonsumtionen igen. Det raffinerade vetet är kanske en av våra värsta bovar och bidrar alltför ofta till obalanserat blodsocker och en uppblåst, ”ballong” mage.  Istället för pasta så går det väldigt bra med fullkornsbulgur, matvete (som visserligen är vete, men i sin hela naturliga form och därmed även innehåller en del nyttiga mineraler) quinoa och även råris är ett bra och gott alternativ då man vill ersätta pastan. Potatis går även det bra att äta, och då gärna kokt och sedan kyld, vilket gör att den får ett lägre GI-värde.

Ett annat viktigt råd för de socker-sugna där ute är att alltid ha mörk choklad hemma. Jo jag skrev, ALLTID. Genom att ha rätt typ av saker hemma så undviker du att falla i ”fällan” och skulle sötsuget efter en måltid falla på, så ta en ruta mörk choklad (minst 70%) så kan jag lova dig att suget försvinner inom kort. Testa även att dricka lite vatten eller ta något salt som ett par oliver om du känner dig ”sugen”. Oftast handlar faktiskt suget om att saltbalansen i kroppen inte riktigt står rätt till.

Jag rekommenderar även att man nu håller samma typ av måltider som under detoxen och med fasta jämna mellanmål, men lägg till lite mer långsamma kolhydrater som jag skrev om ovan. Dessa gör att du får lite mer energi och ork till att klara av träning och motion som alltid finns med i ett hälsosamt åldrande. Så börja nu att öka upp ett par träningstillfällen i veckan.
Välj då gärna lite mer av dessa kolhydrater på morgon och lunchtid, och ha som regel att efter kl. 18 helst välja grönt i kolhydratform och proteiner och fetter till din middag. Detta gör att du lastar på med bra byggstenar och återhämtning inför natten, då vår sömn är till för att reparera oss och överdrivet mycket kolhydrater inför sänggående är bara onödigt.

Slutligen för er som vill läsa mer och få extra stöttning och kött på benen där hemma i vardagslivet, så kan jag varmt rekommendera boken LCHQ av Fredrik Paulùn, där du hittar mycket fakta och information om maten vi äter varje dag.

 LCHQ står för Low Carb High Quality, och är enligt mig en sundare och mer hållbara livsstil till LCHF, som annars står för Low Carb High Fat. I båda fallen utgår man ifrån mat med lågt GI-värde men genom att tänka till en gång extra på vilken typ av fett du faktiskt väljer så kan du uppleva stora förändringar i kroppen och framförallt huden, samtidigt som du håller den oxidativa stressen nere och utsätter dig för mindre fria radikaler.

Välj alltså INTE en kost med högt mättade fetter, dessa må få dig att rasa i vikt och har i media höjts till skyarna för sin snabba viktnedgång, men om du vill välja ett liv med hälsosamt åldrande ska du välja enkelomättade fetter istället för långkedjat mättat fett. Som Hudterapeut ser man oftast stor skillnad på huden beroende på mängden och typen fett som kunderna får i sig.

LCHQ är alltså en lågkolhydratkost av högsta kvalitet och via oss på Advanced Skin Care kan du köpa den för 199:- (ord. pris 279:-) Maila till oss på info@advancedskincare.se så hjälper vi dig!

Jag önskar er lycka till i vår och tar gärna emot önskemål och era egna privata upplevelser om kost och hud. Man kan aldrig lära sig tillräckligt mycket!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar