Medicinsk hudvård med fördjupning i kostens betydelse.

onsdag 13 juni 2012

Kostråd vid inflammationsproblem som acne och rosacea.


Om man lider av inflammationsrelaterade hudproblem som rosacea eller acne är det otrolig viktigt att man ser över sin livsstil och vardag, speciellt över sitt kostintag. Den näring och den energin vi få genom vår föda är ju tänkt att hålla igång oss under dagen samtidigt som vi ska ge byggstenar till vår kropp för att reparera skadar och slitage som sker dagligen på oss.

Vid inflammationer i huden, framförallt i kärl eller talgkörtlarna är det viktigt att man väljer mat som har en "antiinflammatorisk" effekt och väljer bort sådant som generellt sett har en uppstoppade och inflammationsbyggande effekt istället. Mycket av den maten som vi "vanliga" äter varje dag består framförallt mycket av mejeriprodukter och spannmålslivsmedel. Dessa har i grund botten en ganska god mättnadskänsla och ger oss energi, men i kombination med ojämnt blodsocker och för högt intag av övrigt socker, kan vår kropp tyvärr riskeras att överbelastas och det är lättare för inflammationer att få fäste.

Det är inte alltför ovanligt att t.ex en inflammation i mag/tarm lätt triggar igång en dålig, oren hy och skapar utbrott eftersom huden är ett av våra största andningsorgan som bl.a fungerar som en avgiftningsstation.

Mat som du då istället ska fokusera på är bra proteiner och nyttiga fetter samt långsamma kolhydrater som inte kommer från vetemjölet. Har vi ett för ojämnt blodsocker med mycket stress i kroppen kommer våra stresshormoner att påverka våra könshormoner negativt, och det är lätt att våra talgkörtlar överstimuleras vid en sådan obalans.

VÄLJ MAT SOM:
- Bra proteiner; fågel, fisk, ägg och bönor
- Bra fetter; omega 3 fetter, avocado, olivolja, kokosolja, nötter (UNDVIK mejeriprodukter)
- Långsamma kolhydrater; grönsaker, baljväxter, frukt & bär (undvik för mycket frukt om du har mycket problem med ojämnt blodsocker)

UNDVIK HELT:
- Mejeriprodukter
- Socker (vitt, raffinerat. honung går bra)
- Mjöl (vitt, fullkorn, allt som är gjort på mjöl)

TILLSKOTT som även kan fungera bra:
- Omega 3 (bra fria fettsyror som kan göra talget mer lättare, och på så sätt motverka stopp i huden, har även anti-inflammatorisk effekt och fungerar bra vid rosacea)
- Probiotika; om magen & tarm är ut balans. Extra viktigt vid IBS-besvär.
- Zink; en mineral som även är en antioxidant. Lugnar och reparerar huden inifrån. Påskyndar läkning.
- Antioxidanter; eftersom dessa påskyndar läkning och förbättring i vår kropp.

Men innan du gör det största misstaget som de flesta gör, att experimentera och testa sig fram på egen hand, kontakta en hudspecialist & kostrådgivare så du får rätt rekommendationer för just dig. Vi är alla unika och olika saker fungerar olika bra beroende på vår livssituation.

För att få veta mer eller rådgivning vid just ditt besvär är du välkommen att besöka oss på vår hudklinik AdvaNced Skin Care i Göteborg. Ring eller maila oss! tel: 031 711 70 60

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar