Medicinsk hudvård med fördjupning i kostens betydelse.

tisdag 1 december 2015

Scholls elektriskt fotfil eller vanlig fotfil?En av de vanligaste frågorna vår Medicinska Fotterapeut Linn får, är hur ofta man bör fila sina fötter och om de elektriska fotfilarna från exempelvis School är att föredra? Det är en typ av fotfil som i reklamen tillåter en snabb och enkel borttagning på förhårdnader och ger silkeslena fötter. Men stämmer det i verkligheten?

Svaret vi ger våra kunder är att den är mycket effektiv, ibland kanske lite för effektiv och kan lätt reducera för mycket av vår hud och orsaka att problemet faktiskt kommer tillbaka inom bara en vecka eller två, eller i värsta fall ger grövre förhårdnader än innan. Hur kommer detta sig då? Jo huden har en gång blivit hård av en anledning, för att du utsätter den för tryck och slitage. Det gör att om du tar bort den hårda huden så tror hudcellerna att den utsätts för ännu hårdare och tuffare tryck som slutar med att hudcellernas DNA kommer producera ännu hårdare hud då den går i "försvar".

Överfilar man huden, antingen med en Scholls elektriska fotfil eller vanlig fotfil leder detta till skadad och skör hud som lätt får sprickor och känns fnasig och torr. Vad är lösningen då?
SMÖRJA med återfuktande creme är verkligen A och O! Vår Medicinska Fotterapeut rekommenderar att man endast filar fötterna varannan vecka, eller mer sällan och att man istället satsar på en bra återfuktande creme anpassad för din hud.

Ska man fila fötterna bör man endast fila på de utsatta ställen med förhårdnad hud, oftast runt hälen där det även kan bli små sprickor och direkt efteråt smörja in med fukt. Om du väljer Scholls elektriska fil eller vanlig fotfil spelar ingen roll så länge du inte filar för hårt eller mycket. Välj gärna en kladdfri fotcreme med karbamid som återfuktar huden intensivt.
Vi rekommenderar Allpresan som finns i flera olika procentsatser när det kommer till ingrediensen karbamid. Är du osäker på vilken creme/salva som du bör satsa på är du välkommen att höra av dig till vår Medicinska Fotterapeut Linn. Har du inte varit på fotbehandling tidigare eller var det länge sedan rekommenderar vi att du i första hand bokar en Medicinsk Fotbehandling innan du ger dig på egenvård hemma. Detta för att undvika framtida problem!

Du hittar alla våra medicinska fotvårdsbehandlingar här samt traditionell fotvård här. Vill du boka online på hemsidan går det givetvis bra här!

Fila lugnt!
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar