Medicinsk hudvård med fördjupning i kostens betydelse.

lördag 8 januari 2011

ACNE / AKNE

När man pratar om hudproblem brukar de flesta direkt tänka på akne och finnar. Det är det första man förknippar med ”problem” och är ett alltför vanligt återkommande problem både hos vuxna och framförallt hos tonåringar.

Akne kan förekomma i flera olika former och det talas oftast om att det är ”normala tillstånd” som det inte finns mycket att göra åt. Visst är akne normalt och vanligt förekommande, men att påstå att det inte finns lösningar är en lätt bortvinkning. Att få bukt med sin akne är inget som är enkelt eller görs över en natt eller två, utan kräver tålamod, tålamod och återigen tålamod.

För att förstå de olika stadierna och vad som skiljer dem åt kommer här en liten sammanfattning:
  • ACNE COMEDONICA- egentligen ingen riktigt acne, då det inte handlar om inflammation utan vanliga pormaskar. Lätt att behandla och oftast hjälper det med rätt hudvårdsrutiner och allmänna kostråd.
  • ACNE PAPULOPOSTULOSA- Lättare form av akne som kan kallas ”förstadiet” till den vanligaste formen av akne. Små kvisslor där man ser en rödhet= inflammation och större pormaskar. Även denna form är lätt att behandla och det krävs behandlingar från en hudspecialist och hemvårdsrutiner.
  • ACNE VULGARIS- Den vanligaste formen och den som drabbar allra flest. Tonårsaknen som många läkare säger sig gå bort med tiden, dock finns det påtagliga saker man själv kan göra och hjälp man kan få för att lindra och få den att läka ut snabbare. Aha-behandlingar är ett bra alternativ.
  • ACNE NODULOCYSTICA- Djupare akne som innebär stora inflammationer i huden. Dessa kan man inte ”tömma” och behandlas inte med portömning utan i många fall kombinerar man en kur med antibiotika och en god kosthållning och efterbehandlar med bl.a aha-syror eller a-vitamin behandling hos hudspecialist för att minska ärrläkning och återfall. Orsaken kan vara många men en hormonobalans i kroppen är alltid att räkna med.
  • ACNE CONGLOBATA- Den allvarligaste formen och innebär hårda, stora bölder där inflammationen sitter djupt och ofta på hela kroppen, inte bara i ansiktet. Lämnar ärr och vid dessa svåra fall är antibiotika eller annan ex .a-vitamin behandling nödvändig för att slå ut inflammationen. Inte så vanligt förekommande.

Det finns många studier och diskussioner på vad som orskar akne och varför det drabbar så många. Oftast är det lättare att förså hur det sker, än varför. Det som sker är att vid ett överskott av talg i huden, som i normala fall är vårt bästa skydd mot omgivningen, så förökar sig akne-bakterier, Propionibacterium acnes, då den lever på talg. En inflammation börjar växa till då poren innehåller för mycket bakterier och talg, vilket gör att huden producerar fler hudceller och kan därmed göra sig av med de "gamla och angripna".

Ungefär detsamma som sker vid en sårläkning där du får en skorpa som skydd och under bildas ny hud som stöter ifrån den trasiga och förbrukade.

Problemet i det här fallet är bara att denna avstötning sker för snabbt och huden hinner inte släppa ifrån sig de gamla cellerna innan ett hårt keratiniserat lager sig på hudytan och orsakar ännu mer stopp. Det i sin tur leder till att bakterierna i huden stängs in ytterligare och får chans att växa till och föröka sig i lugn och ro.

Tyvärr är det inte så enkelt att man bara kan se till symptomen och tro att en behandling därefter är lösningen, utan vår kropp och framförallt vår hud, är en komplex sammansättning som i många fall fascinerar oss människor, men förbryllar oss minst lika ofta.

Uppsöker man läkare eller sjukhusvård får man tyvärr alltför många gånger behandling mot symptomen och efter ca 5-6månaders användning av ex. antibiotika, a-vitaminer så upplever många att problemen kommer tillbaka. Detta pga. att antibiotika är fokuserat på att slå ut inflammationen, och i många fall rubbar till mer obalans i mag- och tarmsystemet än det gör gott. A-vitamin behandling som t.ex. Roaccutan, är i grund och botten ett gift som det krävs speciellt tillstånd från Socialstyrelsen ifrån innan man för påbörja en kur. Denna kurbehandling har stora biverkningar och tyvärr informeras långt ifrån alla om dessa.

När man behandlar akne, ska man se till orsaken och inte bara symptomen. Att behandla symptomen är en bit på vägen, men i det stora loppet är det orsaken som först måste lokaliseras och utredas för att uppnå ett långvarigt resultat. Det har länge diskuterats huruvida kosten har ett samspel eller inte och frågar du hudterapeuter, hudspecialister som får du ett rungande JA! Tror nog att det är ganska lätt matematik när man ser till hur kroppen fungerar:
  • Vi behöver byggstenar (protein, kolhydrat- (långsamma) & fetter) för att bygga vår kropp. Vi måste tanka på med energi flera gången dagligen för att optmiera vår hälsa och för att ligga på topp.
  • Huden är celler som till stor del består av protein och behöver mycket mineraler och vitaminer för att fungera fullt ut. Tror många håller med att huden ”dagen-efter” inte befinner sig i sitt vackraste skick. (detta pga. att alkohol har en uttorkande effekt och ”snor” mer eller mindre hudens resurser, eftersom den inre organen prioriteras först.
  • Kosten i västvärlden idag består av alltför mycket snabba kolhydrater, framförallt mjöl, socker, mejeriprodukter och annan processerad & bearbetad mat där mycket av näringen går till spillo i tillverkningen. Eftersom huden inte består till mesta dels av kolhydrater blir det därför svårt för huden att bygga/starta upp sig rätt igen, vid ex inflammationsproblem som acne.
Det handlar alltså inte om att choklad, som pekats ut som en stor bov, är faran utan i det fallet snarare är den höga halten av mjölkämnen som i sin tur innehåller stora mängder hormoner från kon som den mjölkats ifrån. Får kroppen i sin för mycket hormoner är den programmerad till att göra sig av med det, och eftersom huden fungerar i en stor utsträckning som utsöndringsorgan blir talgproduktionen påverkad och därmed får man en större tillväxt av akne-bakterien. Detta kan var en orsak till varför så många med akneproblem förvärras av choklad och ost, som är en mejeriprodukt.

Så för att förstå vad som krävs för just din hud och kropp är det viktigt att man får en privat vägledning och råd av en hudspecialist som ser till orsak & symptom.

Har du problem eller vet någon som skulle kunna behöva en konsultation? På Advanced Skin Care i Göteborg erbjuds det gratis konsultationer på 30 min (se hemsida för mer info) och du får träffa vår Hudspecialist som har fördjupning på kost och hälsa och hudproblematik.

Kontakta oss på 031 711 70 60 eller maila på info@advancedskincare.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar