Medicinsk hudvård med fördjupning i kostens betydelse.

fredag 11 mars 2011

Huden och magkänslan!

Efter onsdagens härligt inspirerande dag med nimue International och deras experter Carina Franck, Gys Du Plessis & Heidi Cerfontyne har ordet magkänsla fått en helt ny innebörd! En av föreläsningarna under dagen löd nämligen: "Your Gut & you" och visade hur viktig mag och tarmsystemet är för att huden ska fungera optimalt. Det finns ett engelskt ordspråk som lyder "a feeling in my gut" och som kort och gott betyder att man anar något, en magkänsla. Att få en bra eller dålig magkänsla känner väl de flesta igen vid möten med nya människor, platser eller händelser. Sen om man väljer att lyssna på sin magkänslan eller inte, är ju väldigt olika för person till person.

När det kommer till huden och dess hälsa är det dock oerhört viktigt att vi just "lyssnar" på vår mage och känner in om den känns orolig eller stressad. 70% av vårt immunförsvar kommer nämligen från mag- & tarmkanalen och är inte den i balans så är det svårt för huden att befinna sig i ett hälsosamt tillstånd. Obalanser i magen beror ofta på stress och fel kosthållning, och detta gör att de miljontals bakterier som vi har i tarmarna, både av det goda och det onda slaget, kommer ur balans och kan bland annat skapa inflammationer av olika slag. Oftast kan det hjälpa om man ser till att få i sig lite extra probiotika varje dag, som lugnar magen och stärker immunförsvaret.

 Dessa är goda bakterier och finns naturligt i syrade livsmedel som filmjölk, yoghurt och surkål. Det kan också vara en god idé att ta kostillskott av probiotika eftersom man då lätt och smidigt får i sig den mängd som är nödvändig varje dag. Vad som passar bäst är upp till dig själv att avgöra. Är man laktoskänslig behöver man som regel inte vara rädd om man vill äta yoghurt som innehåller hög bakteriekultur, eftersom det syrliga tar ut laktosen i mjölkprodukten.


Probiotika som kosttillskott. Vi säljer Helhetshälsan Probioplex 175:- för 90 kapslar.
När vi behandlar problem hud och andra återkommande irritationer i huden, ser vi alltid för tills att magen är i balans och inte innehar några orosmoment. Om du upplever att du har återkommande problem i huden som t.ex akne, rosacea, eksem eller annan narighet/torrhet så ställ dig själv följande frågor:

  • Äter du regelbundet?
  • Får du i dig fukt & grönt varje dag? (mellan måltider)
  • Har du sällan eller aldrig problem med matsmältning eller magsmärtor?
  • Sover du bra?
Svarar du ja på dessa så är ditt hudproblem förmodligen orsakat av yttre påfrestning, svarar du dock nej på någon utav dessa är det ganska troligt att kosten orsakar ditt problem. Det är viktigt att komma ihåg att det är viktigt med båda "bitar" och inget kan fungera utan det andra, alltså god kosthållning för just dig och rätt hemvårdsrekommendetioner är viktiga för din hudhälsa. Maila eller ring oss, 031 711 70 60 om du har fler frågor, så ska vi göra vårt bästa för att få bukt med just ditt problem.

Läs gärna mer på vår hemsida och ta gärna del av våra Vår-erbjudanden, just när har vi ett extra förmånligt pris på Avancerad hudvård, där du får en grundlig genomgång om vad som är viktigt för dig och din hud.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar