Medicinsk hudvård med fördjupning i kostens betydelse.

tisdag 7 februari 2012

Fotbesvär & behandling av Susanne Ackevall, Medicinsk Fotvårdare i Göteborg

Många personer i Sverige går runt med alltför vanliga fotbesvär och många utav dem kan man lätt råda bot på, om bara vet vart man ska vända sig. En Medicinsk Fotterapeut finns till för att hjälpa dig med att förhindra, lindra och bota problem och krämpor som våra fötter kan utsättas för. Susanne Ackevall som jobbar här på kliniken, Advanced Skin Care i Göteborg vet väldigt väl vad våra fötter behöver och ser dagligen återkommande vanliga bekymmer som förhårdnader, hälsprickor, svamp, nageltrång etc då hon även arbetar som lärare för en av Göteborgs skolor där de utbildar Medicinska Fotvårdare.


De vanligaste åkommorna enligt Susanne kan lätt behandlas, men problemet ligger ofta i att personen i fråga inte själv känner igen problemet och vet inte vart de ska vända sig. Här kommer en liten lista på de mest vanliga fotproblemen och hur vi behandlar dem:

HÄLSPRICKOR - Detta är en av dem mest vanligaste fotbesvären och alla lider mer eller mindre av torra, spruckna hälar någon gång i livet. Hälsprickor beror på torr hud eller skor som inte sitter bra om hälarna, men kan också bero på sjukdomar eller vissa mediciner. Det en medicinsk fotterapeut hjälper till med är att skära, slipa bort den hårdna spruckna huden och smörjer sedan med återfettande cremer för att förebygga nya sprickor. Regelbunden fotvårdsbehandling rekommenderas till en början, tills dess att problemet är löst.

Tips på behandling - Medicinsk Fotvård 50 min, välj ej pedikyr eller traditionell fotvård då detta problem går under medicinska åkommor.

FÖRHÅRDNADER - är hård hud som bildas för att skydda ett utsatt område på foten. Beror oftast på tryck från skor eller vissa fotdeformiteter och kan förekomma överallt på hela foten. En medicinsk fotvårdare skär bort och slipar så mycket som möjligt av den förtjockade huden och oftast kan inlägg eller avlastande sulor behövas för att bekymret inte ska återkomma. Genom att investera i en bra fotcreme efter behandlingen, har man goda förutsättningar att hålla problemet under kontroll.

LIKTORN - Liktornar är egentligen samma sak som förhårdnader, men här är det hudens porer som har utvecklat förhårdnad hud och kan orsaka tryck och smärta om dessa områden belastas. Dessa filas och borras bort så att den tryckande smärtan försvinner och behandlas ofta med avbelastningsplåster av olika slag.

NAGELTRÅNG - När man får problem med nageltrång så beror detta nästan alltid av felklippta naglar eller för trånga skor. En del personer föds även med en för hög "hudvall" som är den hud som omger nageln på sidorna. Detta gör att nagel har svårt att växa "över" och det uppstår lätt en infektion som kan bli mycket smärtsam. Huden blir röd, svullen och öm och det blir lätt varbildning. Man kan själv undvika detta problem men det är otroligt viktigt att man får rätt behandling då problemet redan har uppstått, då det annars kan ge allvarliga blodförgiftningar om infektionen får spinna vidare.
Det finns olika sätt att behandla nageltrång och en medicinsk fotvårdare kan lätt se vilken behandlingen som passar dig.

SVAMP - Ca 16% av Sveriges befolkning får fotsvamp någon gång i livet och det kan hända vem som helst, och det visar sig i form av klåda, sveda och röda irriterade hudpartier. Svamp är inte farligt men smittar både dig själv och andra så det är viktigt att behandla i tid så svampen inte får möjlighet att bre ut sig. Fotsvamp börjar oftast mellan den 4:e och 5:e tån och har man tidigare haft besvär med svamp är det viktigt att man "håller koll" på huden mellan tårna för att upptäcka problemet i tid. Bekymren återkommer lätt vid slarv av fothygien eller om man misslyckas med att fullfölja behandlingsrekommendationerna.
Svampen trivs i instängda, varma och täta miljöer och det är viktigt att man luftar fötterna så mycket man kan och byter strumpor varje dag. Tvätta även fötterna varje dag och torka med fördel med pappershandduk och inte med vanlig frottéhandduk.

VÅRTOR - Vårtor orsakas av ett virus och är egentligen en godartad hudtumör som smittar men är inte farligt. Vårtor kan göra ont och är svårbehandlade och det gäller att påbörja rätt behandling så fort som möjligt för att slippa bekymmer i framtiden. På fötterna är det vanligt att vårtor ibland kan ligga och "lura" under förhårdnader, därför är det viktigt att regelbundet gå på fotvårdsbehandlingar för att upptäcka eventuella besvär. En medicinsk fotterapeut använder sig utav 3 olika metoder för att bekämpa vårtviruset; frysning, uttorkning och uppluckning.Alla ovanstående besvär är lätta att känna igen och misstänker du att du har något av dessa problem rekommenderar vi att man bokar tid för en MEDICINSK FOTBEHANDLING hos en diplomerad Medicinsk fotterapeut. Och för att vara säker på att du hittar en kunnig och duktig terapeut med gedigen kunskap kan du alltid kontrollera om kliniken/terapeuten är medlem i SMF - Sveriges Medicinska Fotterapeuter.

Som ny kund hos oss på Advanced Skin Care ger vi 100 kr rabatt på alla fotvårdsbehandlingar. För rätt vård och behandling till dig, titta in på vår hemsida eller ring oss på 031 711 70 60.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar