Medicinsk hudvård med fördjupning i kostens betydelse.

fredag 23 oktober 2015

Problem med liktorn, Heloma Durum?Liktorn är en mycket smärtsam åkomma. Smärtan beskrivs oftast som att patienten fått en tagg eller glasbit på en viss punkt och har extremt svårt att gå eller ha på sig skor.
Den kan göra intensivt ont beroende på storlek och djup samt hur länge man har haft problemet.

Uppkomsten av en liktorn kan variera men den största målgruppen är dom som använder för trånga, spetsiga och platta skor. Även för mycket gående i högklackat kan orsaka problem med ömma, smärtande liktornar men men även arbetsskor som är lite för trånga kan tyvärr orsaka samma problem.
Liktornen gör sig ofta påmind på lilltån där ett skotryck uppstår. Det finns även fall där liktornen sitter emellan tårna och på samma sätt blidas det ett tryck. Det är även vanligt att få liktorn under fotens främre del.

Ofta tror patienten att den har fått en vårta/verrucae och börjar behandla med starka preparat utan något resultat. Anledningen till detta är att liktornen är skarp avgränsande rund eller kransformad och ibland upphöjd. Omgivande hud ligger oftast över som en förhårdnad.
I vissa fall kan man se en liten vit/genomskinlig prick som sitter i mitten av den runda upphöjda förhårdnande.
Liktornen uppkommer alltså av ett starkt tryck. Det bildas en förhårdnad som i sin tur bildar en hård  form av en kon/tagg/spets som i sin tur kan trycka på underliggande vävnader och skapar en enorm smärta.
När ett sådant tryck har uppstått är det viktigt att så snabbt som möjligt besöka en medicinsk fotterapeut eftersom en liktorn inte läker ut av sig själv. Fotterapeuten avgör vilken behandling som lämpar sig för just dig. Denna behandling är oftast smärtfri och kunden brukar känna stor lättnad efter första besöket.

Köp inte liktornsplåster på apoteken! Tyvärr gör dom mer skada än nytta på den friska huden runtom liktornen. Tyvärr når ej ett plåster ner i kärnan/spetsen av liktornen och samma problem kvarstår.

För att förebygga uppkomsten av liktorn/heoloma bör man bära fotriktiga skor, mjuka upp området som är utsatta med hjälp av att smörja in fötterna med fotkräm ex Allpresan. Det finns avlastningar i mjukt material man kan sätta mellan tårna för att undvika tryck och friktion. Dessa hjälpmedel hittar du hos vår Medicinska Fotterapeut på Advanced Skin Care i Göteborg.


Välkommen att boka din tid på telefon 031-711 70 60 eller via vår onlinebokning på hemsidan!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar