Medicinsk hudvård med fördjupning i kostens betydelse.

tisdag 28 december 2010

Problemhud, en alltför vanlig besökare.

Den stora gruppen av personer som besöker mig på kliniken är personer med någon form av problem hy. Söker man på ordet Problem hud får man över
4 000 000 träffar och det är ett av de vanligaste hudtillstånden som förekommer. Problem hud kan te sig i form av acne, eksem, hårsäcksinfektioner (s.k follikulit) etc och är oftast väldigt bekymmerssamt för den som det drabbar.

Att ha problem hy är någon form av inflammatoriskt hudtillstånd och tyvärr behandlas de i de flesta fall, genom  att se till symptomen före orsaken. Det finns alltid en anledning till tillstånden, tyvärr är det bara inte så enkelt att komma på just vad och varför det sker. Kroppen är en komplicerad maskin och stress, dåliga matvanor, felaktiga hudvårdsprodukter och för lite sömn spelar nästan alltid in när det gäller problem hud.
Många föds även med inflammatoriska problem i huden, i form av eksem, ex atopiskt eksem. Oftast försvinner dessa problem med tiden, men har huden "vuxit" upp med störningar och obalanser för ofta lämnar det oftast spår även långt in i vuxenlivet. Där visar det sig ofta i form av torrhet/narighet, känslighet mot olika hudvårdsprodukter och makeup och kan i värsta fall ge klåda och även igen, eksem.
Vad som gäller för en sådan hud är att stärka upp och ge huden en chans att starta om och "bygga sig rätt igen".

Hudvården idag har kommit en bra bit på vägen och idag är gränslandet mellan skönhetsvård och medicin närmare än någonsin.
För dig som konsument innebär det att det lättare att finna hjälp och att man i längden slipper långa behandlingar med receptbelagda medel som bl.a antibiotikum och kortisol. Båda dessa behandlar allvarliga hudsymptom snabbt och bra, men man ska komma ihåg att att orsaken är anledningen till problemet från början.
Dock måste man vara försiktig när man väljer produkter som hamnar under denna kategori, cosmeceuticals/ pharmacosmeceuticals. Pga dess höga aktivitet så får man reaktioner och förändringar i huden vilket i flesta fall, men rätt rekommendationer gör huden bra mycket mer motståndskraftigare och friskare.
Men med fel rekommendationer, eller för slarvig sådan, kan huden istället få sig en "chock" och försämra sitt tillstånd.

Några dagar framöver här kommer jag gå igenom varje grupp "problem" för sig; ACNE, ROSACEA, PIGMENTERINGAR, EKSEM; perioral dermatit, psoriasis etc och vad som är bra att tänka på om man tillhör någon av dessa. Det kommer finnas behandlingsalternativ, produkt-rekommendationer samt kostråd, eftersom orsaken oftast kommer inifrån.


Först ut är ACNE, ett brett ämne som de flesta personerna, man som kvinna, ung som gammal någon gång har lidit utav. Har ni frågor? Maila gärna dem hit eller lägg en kommentar så ska jag försöka svara på dem så fort jag kan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar