Medicinsk hudvård med fördjupning i kostens betydelse.

tisdag 15 februari 2011

Antiage,antirynk, mogen hud, fina linjer, rynkor och alla de andra fina orden!

Kärt barn har många namn sägs det ju. Och när det gäller ålderstecken och åldrad hud så stämmer det väl definitivt in! Vi ryser till varje gång någon säger rynka, solfläck eller åldersvårtor,och förknippar antiage med botox, knivar och diverse andra fillers preparat. Men varför har vi blivit så besatta av ANTI-AGE? Finns det inte något sätt att åldras rätt? Varför ska vi vara "anti" när det är precis vad varje människa gör- åldras?

En hud med rynkor, men otroligt vacker ändå!

När man talar om mogen hud menar man åldrad hud som börjat tappa sin elasticitet och "fyllighet" i huden, dvs kollagen produktionen. Detta börjar som regel att brytas ner någon gång runt 25 års åldern, och vi kan påverka nedbrytningen i ganska så stor utsträckning. Man säger att åldrandet har en inre och yttre avgörande faktor och det debatteras om hur mycket den inre kontra den yttre är avgörande.

I de flesta fall är forskare överens om att det rör sig om ca 20 % inre faktorer (DNA/gener) och 80 % yttre faktorer (UV-strålning, rökning, klimat, kost, produkter etc). Hurvida man kan påverka de inre faktorerna eller inte, disskuteras det hett om, men för att komma åt kroppens arvsmassa krävs det ganska så avancerad teknik, så det är betydligt lättare att påverka de yttre faktorerna än de inre. 
Utav de 80 % som de yttre faktorerna består utav är UV-strålning en stor del, och beroende på vart i världen vi bor kan den vara en extremt stor avgörande del, i andra mindre. Vi utsätts alla för UV-strålning och klimatförändringar och det är svårt i dagens samhälle att inte bli påverkad av all luftkonditionering, miljögifter och data-andvändning som bidrar allt mer och mer till problem hud idag.

En ganska påtaglig hudskada efter extrem UV-strålning.

Som jag skrev i ett tidigare inlägg om antioxidanter så utsätts vi hela tiden för fria radikaler och de är den största anledningen till att vi åldras, inre som yttre. Fria radikaler bildas när vi utsätter oss för mycket UV-strålning, rökning, miljögifter, och faktiskt genom att vi bara andas. Hur mycket fria radiklar vi utsätter oss för är alltså avgörande om vi kommer åldras snabbt eller långsamt, samt om vi kommer få djupa rynkor och mörka fläckar osv. Är man i en miljö med tufft klimat, mycket sol och annan påfrestning är det väldigt viktigt att man använder solskyddsprodukter och andra barriärskyddande cremer som är uppbyggda för att skydda och bevara din hud. Dessa cremer är alltså perfekta att ha ovan sin dagcreme, som oftast finns där för att ge fukt eller balanserande effekt på huden, beroende på hudtyp och problem hud. Att se till att din hud är skyddad och stärkt genom bra produkter varje dag är den bästa metoden när det gäller antiage - att arbeta förebyggande på din hud. Och genom en god kosthållning med mycket antioxidanter och näring, är du så nära Healthy Ageing man bara kan komma. Att åldras är inte fel, så länge man gör det i en sund och frisk takt.

VAD KAN MAN DÅ ÄNDÅ GÖRA OM MAN VILL PÅVERKA EN MOGEN/ÅLDRAD HUD?
Behandlingarna för rynkor/linjer och annan mogen hud, t.ex pigmentsförändringar är oändliga. Det utlovas guld och gröna skogar på linjer & rynkor genom att enbart använda en ögoncrem och du är inte ensam om att känna dig vilse i rynk-djungeln! De flesta anti-age produkter som man tillverkar idag är till för ett förebyggande syfte, vilket betyder, har du en befintlig rynka eller åldersfläck finns det ingen ögongelé eller creme i världen som kommer ta bort det åt dig. För att komma åt djupare underliggande hud problem är det estetiskt kirurgi eller medicinsk hudvård man får vända sig till, och bäst effekt får man man kombinerar dessa två.


En antiage dröm?

Med medicinsk hudvård menas olika former av kemiska peelingar och dessa utförs endast av proffessionellt utbildade hudspecialister/sköterskor/läkare. Vilken typ av kemisk peeling och styrka som är anpassat för just din hud, går man igenom under en konsultation. Mogen/åldrad hud kan te sig på väldigt olika sätt och hur mycket du har stärkt upp huden innan, både genom bra kosthållning samt bra hudvårdsrutiner är avgörande för resultatet efter en kemisk peeling. Man kan inte bli av med 20 års solande efter en 30 mins behandling, utan tålamod och envishet är några ord man får ta med sig på vägen.


För att läsa mer om kemiska peelingar så besök vår medicinska hudvårdssida och tveka inte att kontakta oss på telefon vid funderingar, tel: 031 711 70 60.

Kom ihåg! Välj Healthy Ageing, inte Antiageing!

2 kommentarer:

 1. Hej
  Har läst hela inlägget och de var väldigt intressant. Jag är en tjej på 25 år och har normal/kombinerad hud. Ska jag börja använda anti age produkter redan nu ? Alla säger olika saker och man vet inte riktigt vad man ska tro på.

  Är de verkligen bra att använda krämer dag och natt varje dag ? Förstör man inte då hudens egna försvar ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anna!

   Vilken typ av hudvård man väljer och vad behov är hos just dig kan bero på flera faktorer. Idag vet vi i regel ungefär när huden börjar åldras, men i början går det väldigt sakta och att starta med riktigt aktiva anti-age cremer för tidigt kan faktiskt stjälpa mer än att hjälpa.

   Använder man dag- och nattcremer som är anpassade för att "träna" igång huden som aha-syror, är risken extremt liten att man förstör hudens egna försvar, snarare tvärtom om, du bygger upp och stärker hudens naturliga barriär. Och på så sätt klarar din hud av yttre påfrestning lättare.

   Slutsats: Väljer du creme för just din hud och behov, förstör du inget, men tyvärr kan fel creme ge negativ effekt.

   Radera