Medicinsk hudvård med fördjupning i kostens betydelse.

torsdag 3 februari 2011

Antioxidanter & huden!

Vem kan ha undgått ordet Antioxidant i samband med kropp och hälsa? Ordet antioxidant nämns lite titt som tätt och finns återkommande i tv-reklamen, samt i tidningar och andra tidskrifter. Vad är då en antioxidant? Söker man på wikipedia så förklarar dem såhär:

"ämnen med en kemisk struktur som har förmågan att motverka oxidation, skadeverkan från vissa syre- och kväveformer. Levande varelsers användning av syre för andning och energiförbränning är ofrånkomligt förenat med bildning av destruktivafria radikaler."

Och på ren svenska: "Ett ämne som förhindrar oss från att förmultna ihop och håller cellerna i vår kropp stabila och hela." Tyvärr är det dock så att vi inte helt kan stanna av den här processen och därför åldras vi, huden samt alla våra inre organ. Vi förbrukar helt enkelt upp det vi en gång blev födda med och våra resurser i kroppen är inte gjorde för att vara för evigt. Naturens enkla och alldeles egna regel.

Hur snabbt vi förbrukar vår kropp och energi beror helt enkelt på hur vi sköter om den och hur mycket vi hjälper till! Man brukar tala om "fria radikaler" när man talar om antioxidanters motsvarighet, och det betyder rätt och slätt, att det är ämnens om bryter ner oss.

Fria radikaler & antioxidanter är som vatten och eld, där antioxdanterna skulle motsvara vattnet. Elden vill gärna brinna på och växa sig större, medan vattnet släcker och förmildrar skadorna. Man säger att det blir en "oxidativ stress" för våra celler och den största fria radikalen vi har är faktiskt SYRET. Syre är som alla vet, nödvändigt på vår jord och ger lika mycket liv som den tar.

En fri radikal är ett ämne (byggsten) som har tappat sina elektroner och därför inte längre är stabilt eller tryggt. För att känna sig säker och trygg, vill den "sno" andra elektroner, och gör gärna det från närliggande celler. Sker detta t.ex i huden pga stark solning (där UV-strålning bryter ner elastin och kollagentrådar) kommer de skadade cellerna att sno från de friska, och huden börja sakta men säkert brytas ner och blir sliten och slapp.


För att motverka detta vill kroppen ha antioxidanter. En sorts patrull/ polis som kommer in och lägger sig med ett extra skydd, som en sorts klonad form av hudcellen, runt de friska cellerna, och plockas då upp av den fria radikalen, istället för att gå på den friska hudcellen.
Vi producerar normalt antioxidanter i kroppen via våra hormoner och enzymer, men måste också fås via kosten. Framförallt hittar man höga halter av antioxidanter i frukt och bär, som gärna har mognat och odlats i lung och ro. Gärna ekologiskt.

Just nu- Special erbjudande på Antioxidant-Komplex
från Helhetshälsa. ord. pris 355:- i februari: 285:-

 
Det finns massa olika former av antioxidanter och för att nämna några som är extra bra för huden kommer här en liten lista att lägga på minnet:

Askorbinsyra (C-VIT) - extra bra för kärlväggarna och förebygger solskador som brustna kapillärer.
E-vitamin - bra vid sårläkning, av ex acne ärr och minskar risken för rodnad och inflammationer i huden.
Alfa-liponsyra - otroligt viktig för hjärnan och förebygger sockerskadande proteiner, AGE-proteiner som lätt åldrar huden i förtid. (vanligt bland diabetiker)
Selen - viktigt för cellernas syresättning, håller dem starka och friska. Verkar skyddande och bevarande och driver på avgiftning i kroppen.

Tyvärr kan många av antioxidanterna ovan inte produceras i kroppen utan fås bara genom kosten, så då förstår man lätt hur kost och bra val varje dag är avgörande för hur huden skapas och fungerar fullt ut eller inte. Acne, eksem, torrhet, allergier och andra vardagliga symptom kan förmodligen lätt behandlas genom lätta koständringar. Kosttillskott kan aldrig ersätta bra mat, men kan hjälpa en bit på vägen i en stressig vardag och kalla årstider.

Om du eller någon annan i din närhet lider av hudbesvär eller andra problem i kroppen, kontakta JosefineAdvanced Skin Care så berättar jag mer om vad som passar just för dig!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar