Medicinsk hudvård med fördjupning i kostens betydelse.

onsdag 9 februari 2011

ROSACEA, en obotlig sjukdom eller vanlig problem hud?

Upp till 10% av Sveriges befolkning drabbas av rosacea, en "kronisk" hudsjukdom som tyvärr drabbar allt fler och fler. Oftast är den större delen kvinnor som drabbas och väldigt vanligt att det debuterar någon gång i 30-40 års ålder. Vad som är den utlösande faktorn är svårt att säga, det är väldigt individuellt men har en större risk att utvecklas under stressiga perioder i livet. Under stressperioder påverkas vår sömn och återhämtning i kroppen och sannolikt kommer även våra stresshormoner att påverka våra könshormoner. Både östrogen och testosteron kan ha stor effekt på vår hudhälsa.


Man säger att rosacea är en kronisk hudsjudom, obotlig, men kan lindras, och tyvärr stämmer detta påstående alltför ofta. Att ta sig an och behandla en rosacea hud är inte den lättaste uppgiften, men med rätt hjälp och framförallt rätt kunskap blir det nu lättare och lättare att leva med sin rosacea och i framtiden få väldigt få utbrott. "Utbrotten" som definerar en rosacea hud är rodnad, pustlar(små inflammatoriska tillstånd i huden) och kan även ibland ha vätskefyllda små blåsor som blir väldigt ömma när de brister. Rodnaden sitter framförallt i T-zonen, panna, näsa, kinder och haka.


Symptom som man oftast känner igen i en rosacea hud är:


* Varm/hettande känsla i området
* Stickande/kliande känsla efter miljöomställning ( från kallt till varmt etc)
* Röda små "finnar" (som inte ska förknippas med vanlig acne)
* Brustna kapillärer/kärl
* Inflammationer i huden
* Röda ögon/ögonlock pga av inflammationen

Det är inte helt ovanligt att tidigare "acne-personer" får rosacea eftersom huden under en längre period varit försvagad och kanske i många fall även har blivit utsatt för stark medicinering och starka preparat utvärtes. Många blandar ihop rosacea och acne, och även om de har vissa likheter så skiljer man ändå på dem eftersom orsaken är olika. I en acnehud är det oftast talgkörtlarna som spelar en viktig roll, medans det i en rosaceahud nästintill saknas talgproduktion.

BEHANDLING

Det finns många förslag på behandling, och som jag tidigare har nämnt så är det viktigt att lära sig orsaken och förstå den, istället för att bara behandla symptomen. Är rosacean kraftig utbredd kan det vara nödvändigt att ett tag äta antibiotika för att få ner inflammationen, men skall sedan behandlas med kost och lugnande produkter för att bibehålla resultatet. När sedan inflammationen har börjat ge med sig brukar det finnas ett behov av att "starta om och läka om" huden, för att förebygga nya utbrott i framtiden.

Man vet att huden oftast blir bättre av låga doser a-vitamin och därför passar behandlingar med a-vitamin väldigt bra när det är dags att stärka upp huden. Detta pga av att kronisk brist på a-vitamin i huden är en huvudorsak till problem hud. Behandlingstiden brukar vara fördelad på en längre period och det är viktigt att personen som behandlas även följer sina hudvårdsrutiner hemma och framförallt ÄNDRAR KOSTEN.

Jag har under de senaste åren fått möjlighet att behandla en rad olika rosacea hudar, allt från väldigt aktiva till lite mer lugna, och har som motto på en sådan problem hud att "Skynda långsamt". Tillsammans med ett kostprogram som sätts upp efter varje individs förutsättning så blir huden allt mer starkare och tåligare allt eftersom tiden går. Och antalet utbrott har hos alla har minskat radikalt. Det handlar om att förstå sin hud och få mer kunskap om hur kost och allmän hälsa påverkar oss, och man behöver vara envis och ihärdig för att få ett bra resultat.

Som jag skrev tidigare är varje individ unik och orsaken likaså, därför är det viktigt att alla får en individuell konsultation, men här kommer lite allmänna tips som varje problem hud bör tänka på:

* Unvik alkoholbaserade hudvårdsprodukter och framförallt VANLIGA tvålar. Dessa stressar upp din hud ännu mer och ökar på de inflammatoriska tillstånden i huden.

* Mineraloljabaserade produkter fungerar som ett väldigt bra skydd, men kan tyvärr i många fall "täppa" till huden och behålla inflammationen i huden.

* Antiage cremer och antirynk preparat brukar vara starkt stimulerande på ytan och skall därför undvikas. Det bästa sättet att hålla sin hud ung och frisk är att hålla den just frisk, då får man automatiskt en yngre hud och behöver inte stressa upp sig på alla antiage produkter.

* Omega 3- VIKTIGT! Ta 1 msk linfröolja eller 1 kapsel varje dag för att hämma inflammationer i kroppen/huden. Dra ner på omega 6 & 9, vi får i oss mer än tillräckligt via kosten, och dessa har tyvärr en inflammationsbyggande effekt i kroppen.

* Använd bra barriärskydd med solskyddsfaktor. Gärna ej vattenfast då dessa kan irritera för mycket hos en problem hud.

* Undvik rött vin, stark kryddad mat, kaffe - detta pga deras cirkulationsökande effekt i kärlen. Ökar på hettan och rodnaden i huden.

MEN KOM IHÅG, FÅ EN REKOMMENDATION SOM PASSAR FÖR JUST DIG!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar